Залежність від комп'ютера: це про вас?


  • Комп´ютерна залежність (не для роботи) - одна із видів залежності, і як будь-яка залежність виникає тоді, коли є потреба уникнути переживань, які пов´язані з реальним життям. Таким чином, ігрова залежність допомагає дітям чи дорослим легше справлятися з тією реальністю, яка є. З іншого боку, комп´ютер та Інтернет стали невід´ємними частинами нашого життя, і говорити про повну відмову від користування ними було б не логічно. 
  • Будь-яка залежність виникає від почуття задоволення та насолоди, а отже і комп´ютерна залежність також має свої  привілеї.
  • Якщо ви займаєтеся чимось для вас цікавим, це захоплює та ви втрачаєте відчуття часу і мимоволі губитеся у часі. 
  • Варто розділяти ігрову залежність та залежність від соціальних мереж. 
  • Є відмінність між тим, щоб використовувати сучасні технології та користуватися ними. 
  • Першою ознакою залежності є те, що ви відчуваєте роздратування та злість від неможливості провести час за комп'ютером чи ноутбуком. 
  • Якщо через соцмережі або ігри нехтуюся базові потреби (сон, їжа, комунікація ) слід звернути увагу. Якщо віртуальне життя стало цікавішим, ніж реальне -це також сигнал тривоги.
  • Віртуальний світ має ряд своїх переваг і можливостей (там можна створити інший образ себе і ним бути, проявляти  сміливість, вчитися конкурувати та проявляти себе, проживати такі емоції як гнів, злість чи інші почуття та мати «розрядку». Це свого роду «точка опори», яка є віртуальним світом.

Як з цим усім бути: 
  1. Усвідомити і дати собі відповідь: я використовую чи користуюся?
  2. Що це мені дає, навіщо я цим займаюся?
  3. Усвідомити рівень своєї залежності.
  4. Правило « золотої середини» - усе має мати логічний баланс.
  5. Зрозуміти, що є в реальному світі такого, що ви "ховаєтеся" в соцмережу або комп'ютерну гру.
  6. При усвідомленні залежності, звернутися за допомогою.
  7. Профілактика залежності полягає в тому, щоб наповнювати своє життя спілкуванням з комфортними людьми, помічати реальні стосунки і події та бути включеним тут і тепер.
Психотерапевт Христина Максимець







Коментарі

  1. Фахово і, водночас, доступно! Віддаю перевагу живому спілкуванню, але не нехтую віртуальним - так більше коло комунікує! Якось так!)

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації