КОНТРАКТ НА ДОВГОТРИВАЛУ ПСИХОТЕРАПІЮ




Даний контракт-сетінг є взаємною формою домовленості між клієнтом і терапевтом для забезпечення психотерапевтичного процесу. 

Гештальт-терапія - це один із напрямків психотерапії.
Будується на: 
1.Звертання уваги на тілесні та емоційні процеси у контексті "тут і зараз".
2.Усвідомленість клієнтом його внутрішніх і зовнішніх процесів.
3.Відповідальність як частина зрілого відношення до власного життя та виборів.

Психотерапія передбачає глибоку і регулярну психологічну роботу над емоційним станом, переживаннями, травмами та досвідом клієнта. 


СЕТІНГ-РАМКИ під час психотерапевтичної роботи:

1.Терапевт дотримується етичного кодексу психотерапії.

2.Між клієнтом і терапевтом можуть бути лише клієнт-терапевтичні стосунки в рамках зустрічей у офісі чи он\лайн. Жодні інші подвійні (паралельні) стосунки, робота з рідними/друзями є порушенням етики з боку терапевта  і може стати підставою для завершення роботи та звернення у етичну комісію.

3.Тривалість однієї сесії-зустрічі  50-60 хвилин. 

4.Психотерапія відбувається з частотою один раз на тиждень. Більш часті зустрічі можливі у випадку кризового/критичного періоду у житті клієнта. 

5.Час зустрічей визначається на першій або другій сесії і надалі цей час стає фіксованим та закріпленим для клієнта. 

6."Правило 24". Відмінити/перенести зустріч безоплатно допускається, якщо клієнт повідомляє про це не пізніше ніж за 24 години до призначеної зустрічі. Виключенням є форс-мажорні обставини: госпіталізація, ДТП, смерть/похорон, пологи, війна. Для он-лайн зустрічей додається втрата зв'язку через природні лиха/блекаути та повітряні тривоги/загрози обстрілу. В такому випадку відміна сесії не оплачується, але призначається у інший день/час. Дане правило стосується і психотерапевта. Часті відміни/пропуски можуть свідчити про неусвідомлені процеси клієнта і можуть стати підставою для завершення терапії.

8.Якщо клієнт спізнюється до призначеного часу, тривалість сесії зменшується. Не рекомендується приходити раніше призначеного часу, оскільки кожен клієнт має свій час, а графік роботи у терапевта не може бути порушеним. Також це забезпечує конфіденційність клієнтів. Якщо запізнення відбуваються регулярно - це стає підставою для обговорення на терапії.

9. В процесі проходження терапії клієнт зобов’язується не завдавати шкоди собі, терапевту, офісу. В випадку нанесення шкоди сесія зупиняється і оплачується в повному обсязі.

10. Терапевт може бути доступний для комунікації в період з 9:00 до 21:00, окрім неділі.

11.Терапевт та клієнт може завершити роботу у будь-який час, попередньо обговоривши це. Для завершення довготривалої роботи пропонується 1-2 зустрічі. Спонтанні рішення про завершення психотерапії рідко бувають вірними і часто наповнення емоційними рішеннями чи афектами.

12.Погрози, залякування, переслідування з боку клієнта можуть стати підставою для завершення психотерапевтичної роботи.

13.Робота клієнта у стані зміненої свідомості  (алкогольне чи наркотичне сп’яніння) є не можливою та шкідливою. В такому випадку сесія зупиняється і оплачується в повному обсязі.

14.Терапевт гарантує повну конфіденційність роботи. Жодні подробиці життя клієнта зі сторони психотерапевта не стануть відомі третім особам.
ВИЙНЯТКИ:
А) Винятком є ситуації професійної супервізії або інтервізії, під час якої терапевт може обговорювати виникаючі в роботі ситуації з колегами без озвучування імен та біографічних деталей, які б вказували на особистість клієнта
Б) Винятком є ситуації, коли терапевт вважав, що стан клієнта може серйозно загрожувати здоров'ю і (або) життю клієнта або когось з інших людей. В цьому випадку терапевт залишає за собою право повідомити довіреній особі про необхідність вжиття відповідних заходів.

15.Не дозволяється поєднувати терапію у двох (і більше) терапевтів. Винятком з цього пункту є ситуації поєднання індивідуальної терапії з роботою у психотерапевтичній групі.

16.Іноді терапевт працює в тандемі з лікарем-психіатром. Бувають ситуації, коли терапевт просить клієнта проконсультуватися у лікаря, щоб  разом з лікарем могли краще зрозуміти стратегії подальшої роботи.

17. Психотерапія іноді викликає різні сильні почуття. Рекомендується утриматися від спонтанного прийняття важливих рішень в процесі своєї психотерапії.

18.У кінці психотерапії клієнт приходить на завершальну зустріч. Ця зустріч заздалегідь планується як остання. Терапевт спільно з клієнтом підводять підсумки роботи, завершують незавершені теми, обмінюються враженнями про пройдений шлях. Повернення в терапії за деякий час можливе, навіть після завершальної сесії.




Коментарі

Популярні публікації